Opiskelu erityiskansanopiston nuorten opintolinjoilla |
Lue nuorten opinnoista selkokielellä ›
|
Pitkäkestoisessa koulutuksessa kolme opintolinjaa on suunnattu peruskoulun päättäneille nuorille, jotka tarvitsevat erityistä tukea.
Nämä opintolinjat ovat
- opistovuosi oppivelvollisille erityistä tukea tarvitseville peruskoulun päättäneille nuorille
- ammatilliseen koulutukseen ja jatko-opintoihin valmentava opintolinja
- itsenäistymisen ja hyvinvoinnin opintolinja
Lisäksi nuoret ja aikuiset voivat osallistua kesäaikaan kesäopintolinjalle, jonka pituus on n. 8 viikkoa.
HUOM! Näistä opintolinjoista löytyy kuvaus kelaamalla sivua alaspäin.
Opintolinjat voivat kestää opiskelijan tarpeista ja elämäntilanteesta riippuen useammankin vuoden. Opintolinjojen opetussuunnitelma on kurssimuotoinen. Lukuvuoteen sisältyy kolme jaksoa, joista jokainen kestää 11–13 viikkoa. Jokaisessa jaksossa opetusta on noin 1300 tuntia.
Perusoppijakson opiskelijoille tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS. Aikuisopiskelijoille tehdään henkilökohtainen opiskelusuunnitelma HOPS. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen lukujärjestys.
Oppisisältöinä ovat Kansanopistojen opinnollisen kuntoutuksen suosituksen mukaiset osa-alueet. Osa opinnoista koostuu valinnaiskursseista, joita kukin opiskelija valitsee oman kiinnostuksensa mukaan. Valinnaiskursseina ovat muun muassa:
- tieto- ja viestintätekniikan kursseja
- kielikursseja
- kuvataidekursseja
- kädentaitokursseja
- ihmissuhdekursseja
- musiikkikursseja sekä
- kotitalouteen liittyviä valinnaiskursseja.
Uusia kursseja voidaan ottaa ohjelmaan pitkin vuotta tarpeen mukaan.
Peruskoulun päättävät oppivelvolliseterityistä tukea tarvitsevat nuoret
Koulutus on tarkoitettu nuorille, jotka
Koulutus koostuu yhteisistä sisällöistä (Kansanopistojen oppivelvollisille suunnatun vapaan sivistystyön koulutuksen opetussuunnitelman perusteet 2021) sekä opistokohtaisista valinnaisista opinnoista.
Lataa Opistovuosi oppivelvollisille -opintolinjan opetussuunnitelma ›
Koulutuksen yhteiset sisällöt ovat:
Valinnaisia suuntautumisopintoja nuori voi valita oman mielenkiintonsa ja opiston tarjonnan mukaan. |
![]() |
Ammatilliseen koulutukseen ja jatko-opiskeluun valmentava opintolinja
Perusoppijakson kukin opintosuunta sisältää n. 1300 oppituntia, joista n. 800 tuntia on opintosuuntaan kuuluvaa opetusta ja n. 500 tuntia valinnaiskursseja. Uusia kursseja voidaan työvuoden mittaan aloittaa tarpeen mukaan, joten opetussuunnitelma on elävä ja jatkuvasti muuttuva.
Lataa ammatilliseen koulutukseen ja jatko-opiskeluun valmentavan opintolinjan opetussuunnitelma › |
Opintolinjaan liittyvät opinnot
Opintoja voidaan painottaa
|
![]() |
Itsenäistymisen ja hyvinvoinnin opintolinja
Perusoppijakson kukin opintosuunta sisältää n. 1300 oppituntia, joista n. 800 tuntia on opintosuuntaan kuuluvaa opetusta ja n. 500 tuntia valinnaiskursseja. Uusia kursseja voidaan työvuoden mittaan aloittaa tarpeen mukaan, joten opinto-ohjelma on elävä ja jatkuvasti muuttuva.
Lataa itsenäistymisen ja hyvinvoinnin opintolinjan opetussuunnitelma › |
|
Opinnoissa painotetaan
Opintolinjaan liittyvät opinnot
Itsenäistymisen ja arjen hallintataitojen opinnot: Oman arjen rutiinien sisäistäminen kuten säännöllinen vuorokausirytmi, työn, opiskelun, kodintöiden, vapaa-ajan ja levon rytmittäminen, terveellinen ruokailu, puhtaus ja viihtyisyys, asiointi ja rahan käyttö. Arjen taitojen opiskelussa painottuvat asumisessa tarvittavat tiedot ja taidot. Tiedollisten valmiuksien opinnot: äidinkieli ja matematiikka, tietoyhteiskuntataidot. Hyvinvoinnin opinnot: itsetuntemuksen lisääntyminen, omien vahvuuksien ja kehitettävien alueiden tunnistaminen, vuorovaikutustaitojen vahvistuminen ja terveellisten elämäntapojen omaksuminen. Hyvinvoinnin opinnoissa painottuvat itsehoito, elämänsisältöä rikastuttavat harrastukset ja aktiivisen osallisuuden harjoittelu.
Kesäopintolinjan kesto on vähintään 8 opintoviikkoa eli se on yksi opiston pitkistä opintolinjoista. Opintolinjan maksu on 126 €/vko sisältäen opiskelun, asumisen ja ruoat. Opiskelijan kotikunta maksaa, kuten muillakin opintolinjoilla, opiskelijan henkilökohtaisen avun osuuden, mikäli henkilö ei pärjää ryhmäkohtaisen avustajan turvin ja avun tarve on todennettu aikaisemmin koulussa, opiskelussa tai asumispalveluissa.
Opintolinjalla keskitytään teemallisesti asioihin, joiden opettelun nimenomaan kesänaika mahdollistaa tiedollisesti, taidollisesti ja toimintakyvyn osalta.
Opintojen tavoitteena on fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen elämänhallinnan ja toimintakyvyn parantuminen huomioiden opiskelijan yksilölliset toiveet. Oppimis- ja arviointimenetelmänä käytetään oppimispäiväkirjaa.
|